Historia

 

Hur grundades borsholm?

Borsholm grundades nära Sveriges sydöstra kust, som en konsekvens av handeln i Europa under 1500-talet. Stadens läge var perfekt, då alla handelsbåtar som skulle in till Östersjön behövde åka igenom den lilla öppningen i Kattegatt.

Stadens läge var även en perfekt möjlighet för Sveriges dåvarande styre att kunna ta skatt av alla båtar som skulle handla i Östersjöländerna. Borsholm var därför en stor inkomstkälla för Sveriges statskassa, och Sverige skulle haft mycket större ekonomiska problem under stormaktstiden om inkomsterna från Borsholm inte hade existerat.

Stadens strategiska läge har också resulterat i ekonomiska konflikter. Ett exempel är det som kom att kallas Sveriges kortaste krig, eller Borsholms självständighetskrig 1767.

Varför förblev staden Sveriges minsta stad?

Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Staden växte inte, då borgare och bönder inte kunde få ut mycket pengar av att leva där. Det var främst en handelsplats och en inkomstkälla för den svenska armén. Människor började flytta till Borsholm först under 1800-talet när järnvägarna började användas runt om i Sverige.
Även fast det var ytterst få som valde att bosätta sig i Borsholm växte staden sakta men säkert till den stad den är idag!

Hur fick Borsholm sitt namn?

Männen från armén som var posterade i Borsholm för att ta betalt av handelsbåtarna som skulle in i Östersjön leddes av Kapten Hans Borsman. Staden döptes till ära av honom när han tappert stupade för att försvara staden mot plundrare.

Kända personer

Borsholm har haft många betydande ledare och statsöverhuvuden igenom tiderna. En av dem var Birk Månsson, som var överste i den svenska armén under 1800-talet. Det sägs att han var en av dem som ledde Sveriges armé under Finska kriget. Tyvärr så stupade Birk i kriget, men dog i strid med sina soldater precis som han önskat, vilket man kan läsa om i hans dagböcker.

En annan betydande person från Borsholm är Marie Fliman. Hon var en så kallad beskyddare, beskyddare sas kunna bota livshotande sjukdomar och skåda framtiden. Nu vet vi att sådana krafter inte finns på riktigt, men när Marie levde var hon en berycktad beskyddare. Hon brändes på bål vid 30 års ålder, anklagad för häxeri.